Geschiedenis

2016

Na 10 jaar is Stichting DeSintKan Driel nog steeds een zeer ambitieuze en enthousiaste organisatie waar het dorp trots op mag zijn. De mooiste ideeën worden er bedacht. En het mooiste is, dat er vele van deze ideeën ook worden uitgevoerd. Dit is mogelijk dankzij alle vrijwilligers, klanten, sponsoren en bewoners uit de wijde omgeving die de stichting ondersteunen op diverse manieren.

2015

In 2015 ging wederom niet alles zoals gepland bij Sinterklaas en zijn Pieten. Het probleem ontstond toen Bouwpiet de sleutels in het brooddeeg had laten vallen wat Bakkerspiet net aan het maken was. Uiteindelijk werd de sleutel pas gevonden toen Bakkerspiet tijdens de Intocht het laatste brood onderzocht. Alles kwam dus net op tijd goed!
Wat ook nieuw was dat jaar, waren de komborden ‘Madriel’ die bij de ingang van het dorp schitterden. Dit was het begin van een doel wat Stichting DeSintKan Driel zichzelf heeft gesteld: ‘Het Sinterklaasdorp van de regio’ worden! Daarnaast konden er ook stickers van alle themapieten worden gespaard en geplakt in het jaarlijks terugkerend programmaboekje.

2014

Oh, oh, het boek van Sinterklaas was weg, omdat Hoofdpiet dacht dat Sinterklaas wel met een iPad overweg kon! Nou mooi niet dus, alle gegevens van de kinderen in Driel waren verwijderd. Adressen, verlanglijstjes, alles! Voorafgaand aan de intocht hadden de kinderen dit opnieuw gemaakt en was alles opgehaald door een speciaal beveiligingsbedrijf, zodat er weer een nieuw boek gemaakt kon worden. Dit boek was nog bijna te laat in Nederland, maar uiteindelijk kwam het tijdens de intocht allemaal nog goed.
De derde Sinterklaasuittocht vanuit de Rooms-katholieke Kerk was weer fantastisch. TV Gelderland was erbij en ook de radio gaf Driel volop aandacht.

2013

Sinterklaas twijfelde of hij wel snoep mee moest nemen dat jaar, want de kinderen snoepen tegenwoordig wel heel erg veel! Om advies in te winnen, zijn de tandartsassistentes van de praktijk in Driel langs de basisscholen geweest en hebben zij uitleg gegeven over tanden poetsen. Gelukkig luisterde iedereen goed en heeft Sinterklaas gewoon snoepgoed meegenomen. Nieuwe themapiet Snoeppiet kwam dit persoonlijk brengen bij de intocht met de roze snoepauto.
Ook dat jaar werd Sinterklaas door de kinderen massaal uitgezwaaid tijdens de uittocht. Wat een happening! Er werd dat jaar tijdens de uittocht voor het eerst een cadeau overhandigd aan Sinterklaas, omdat hij jarig is op 6 december. Het was een schitterende verlichte mijter.

2012

Helaas ging het ook in 2012 bij Sinterklaas niet allemaal goed. Nadat Sinterklaas er twee weken voor de intocht achter kwam dat de staf was gestolen, werd er op alle basisscholen een stuk gevonden. Er moest een nieuwe staf helemaal vanuit Spanje worden na geleverd. Dankzij twee Pieten die per helikopter aankwamen was de staf er op tijd.

Vanaf dit jaar gingen niet alleen jongens en mannenpieten mee naar Nederland, maar ook de meidenpieten gingen gewoon mee. Er werden een nieuw logo, een nieuwe website en twee nieuwe liedjes genaamd ‘Piet Piraat’ en ‘Afscheid’ gelanceerd. Ook werd er voor het eerst in de historie een Sinterklaasuittocht georganiseerd. En met veel succes!

2011

Het jaar van het 5-jarig jubileum. Dit werd gevierd met een fotoshoot op 3 september en van deze plaatjes wordt nog steeds veel gebruik gemaakt.
Tijdens de intocht werd groots uitgepakt met het thema ‘Te land, ter zee en in de lucht’. Vanwege het slechte weer (mist) kon helaas de geplande helikopter niet landen. Twee weken voor de intocht kwamen alle basisscholen in Driel erachter dat de kadootjes verkeerd waren bezorgd door TNT. Uiteindelijk had de Hoofdpiet ervoor gezorgd dat, met een beetje hulp van 4 vrachtwagens van TNT, de kadootjes toch nog in Driel aankwamen. De Slaappiet en de Bouwpiet werden in dit jaar geïntroduceerd.

2010

In het jaar 2010 werd een lang gekoesterde droom werkelijkheid. Sinterklaasvereniging DeSintKan kwam op eigen benen te staan en zal per 11 oktober verder gaan onder de naam Stichting DeSintKan Driel. In dit jaar werd er door een aantal vrijwilligers voor het eerst een eigen Sinterklaasliedje opgenomen genaamd ‘De Pietenpolonaise’. Tijdens de Kersenfeesten werd voor het tweede jaar een survival door Stichting DeSintKan Driel, in samenwerking met de Speelweek Driel, georganiseerd.
Niemand kon dit jaar om de intocht heen. Twee weken voor de Sinterklaasintocht doken er in Driel allemaal vreemde rode kisten met gele vraagtekens op. Als Sinterklaas met de Hoofdpiet alleen met de Pakjesboot aankomt, staan er 20 rode kisten met gele vraagtekens bij de Korevaar. Gelukkig zaten daar alle Pieten in.

2009

Een naamsverandering dat jaar was de grootste organisatorische aanpassing die werd gedaan. DeSintKan werd ‘Sinterklaasvereniging DeSintKan.’ Verder werd DeSintKan vaker actief dan alleen in december. Er werd met een eigen wagen aan de carnavalsoptocht in Driel meegereden en tijdens de Kersenfeesten werd er een survival door DeSintKan in samenwerking met de Speelweek georganiseerd. Op 1 november 2009 plaatste DeSintKan drie evenementenportalen bij binnenkomst van Driel. Een jaar later kreeg DeSintKan nog een evenementenportaal, geschonken door de gemeente Overbetuwe.
De Sinterklaasintocht dat jaar was even schrikken, niet Sinterklaas, maar Piet kwam namelijk aan met baard, cape en mijter. De echte Sinterklaas werd gelukkig door een brandweerbootje iets later gebracht.

2008

In het jaar 2008 spraken het bestuur van DeSintKan en het bestuur van Festiviteiten Driel af dat zij niet meer onder, maar naast Festiviteiten Driel zal gaan fungeren. Dit betekende dat DeSintKan rechtstreeks onder de Dorpsvereniging Driel ging vallen. Voor het eerste jaar verliep de reis naar Driel niet volgens plan. Sinterklaas was verlaat, omdat er schijnbaar brand op de Pakjesboot was. Gelukkig kwamen de Brandweerpieten in brandweerautootjes Sinterklaas te hulp met plantenspuiten en kwam het allemaal weer goed.

2007

Op 22 juni in dat jaar nam een 6-tal vrijwilligers, die zich op dat moment al jaren inzetten voor het Sinterklaasfeest, de organisatie van Sinterklaasactiviteiten in Driel over van Festiviteiten Driel. DeSintKan werd de naam voor de organisatie. Festiviteiten Driel viel destijds samen met De Speelweek onder de dorpsvereniging in Driel en DeSintKan werd onderdeel van Festiviteiten Driel. In dat jaar wordt tevens gestart met een eigen website, die zelfs tot een van de beste 5 websites van Sinterklaasverenigingen in Gelderland werd gekroond.